i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Satira-fest

 

Blic 08.11.1999.

U Domu omladine danas počinje "Satira - fest" 
koji će trajati pet večeri

Satira je naše ogledalo

Ne gajimo iluziju da možemo nešto bitno da promenimo, ali nas to ne sprečava da se ponašamo kao ljudi koji hoće nešto da menjaju. Ovo je moto popularnog aforističara Aleksandra Baljka povodom "Satira-festa" organizovanog u beogradskom Domu omaldine od 8. do 12. novembra.

Naime, reč je o manifestaciji koja okuplja sve one koji se na ovaj ili onaj način bave satirom. Tako će u toku pet večeri ljubitelji ovog žanra moći da čuju teorijski pogled na satiru Đure Šušnjića, Baneta Jovanovića, Vase Milinčića, Vitomira Teofilovića i Ratka Božovića. Biće predstavljeni i izdavači koji neguju satirični žanr, kako što su: "Gutenbergova galaksija", "Ošišani jež", "Rad" i drugi. Naravno, iz večeri u veče publici će se predstaviti brojni i ugledni satiričari ovog prostora. Kako naglašavaju organizatori "Satira - festa", Vitomir Teofilović i Aleksandar Baljak, namera je da manifestacija postane tradicionalna. Jer, prošle godine, prisetimo se, bio je upriličen "Aforizam - fest", a šta će biti sledeće - videćemo.

Govoreći o položaju satire Aleksandar Baljak ističe činjenicu da je aforizam, kao jedan od oblika satiričnog stvaralaštva u velikoj ekspanziji, što se vidi kako po vrlo posećenim književnim večerima, tako i po činjenici da su naši autori prevođeni u desetak zemalja Evrope i sveta; Italiji, Nemačkoj, Austriji, Poljskoj, Francuskoj...

- I količina i kvalitet ovdašnjeg satiričnog stvaralaštva nadmašuju sve druge sredine u Evropi i svetu, čak i čuvene Poljake", veli Baljak.

U odgovoru na pitanje o "srpskoj stvari" Baljak kaže:

Do srpsko-srpskog dijaloga neće doći. 
Nismo ludi da pričamo sami sa sobom.

Hoćemo li preživeti?

Nas mogu samo malo da ubiju, 
jer u nama života skoro da i nema.

A ima li sreće?

Okupator će se pre ili kasnije pokajati. 
Niko se ovde nije usrećio.

T. Nježić


Nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic