i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Sećanje na...

 

Biografija


Brana Crnčević
(1933-2011)

Brana Crnčević je bio književnik, aforističar, novinar, scenarista. Rođen je 8. februara 1933. godine u Kovačici. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Svoju karijeru je započeo kao službenik predstavništva zrenjaninske pivare u Novom Sadu, a zatim je usledila novinarsko-urednička faza. Bio je dugogodišnji urednik "Ježa" i rubrike za kulturu u listu "Duga". Objavljivao kolumne u raznim listovima i časopisima, među kojima su "NIN“, "Politika" i "Pečat"

Prvu knjigu za decu "Bosonogi i nebo" objavio je 1963. godine, a potom i prvu zbirku aforizama Piši kao što ćutiš.

Na književnu scenu je stupio pod pseudonimom Vinon Rumski i Branislav BIP. Tokom svoje karijere duge bezmalo pola veka, objavio je tridesetak knjiga za decu, romana, priča, televizijskih drama, zbirki pesama i aforizama…

Dobitnik je nagrade "Zmajevih dečijih igara" za izuzetan stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu 1987. godine.

Bibliografija:

1963. Bosonogi i nebo
1963. Cipelice od krokodilske kože
1963. Njen prvi čaj
1965. Devojka sa tri oca
1965. Kafanica, sudnica, ludnica
1965. Piši kao što ćutiš
1968. Dunavo
1967 – 1971 Zanati
1971. Kapetan i lula
1971, 1981, 1989, 2006. Dnevnik jednog...
1978. Peta strana sveta
1982. Sibiri
1982. Emigrant i igra
1984. Mrav dobra srca
1985. Snovi bez tumačenja
1990, 2006. Srpska posla
1992, 2006. Srpska i hrvatska posla
1994. Glasnik
1997. Crni đavo, crveni rep I, II 2001. III
2001. Pesme
2003. Zaštitnica umetnosti i druge pripovetke
2005. Zemlja nadimaka
2006. Knjiga zadušnica
2006. Obećani svet
2007. Sedam mokrih majica i drugi zapisi
2008. Ima da nas nema
2009. Čuvari pepela
2010. Šta ima
 

 In memoriam / Biografija


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 



Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic