i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Informacije

 

Promocije, prikazi, nagrade...


Goranu Mrakiću Vibova nagrada

Piscu i novinaru iz Temišvara Goranu Mrakiću (32) uručena je Vibova nagrada za 2010. godinu, koju mladim satiričarima dodeljuje list "Politika".

Odluku o 16. laureatu Vibove nagrade doneo je žiri u sastavu: pesnik Ljubivoje Ršumović (predsednik), urednik u "Politici" Petar Mićković i satiričari Dragutin Minić Karlo, Aleksandar Čotrić i Nenad Vučetić.

U obrazloženju žirija je navedeno da je Mrakić "buntovnik s razlogom", oštar beskompromisan i duhovit autor, koji kada piše, štedi reči, ali ne štedi mete svoje kritike.

"Mrakić je mlad autor, ali piše znalački zrelo i potvrđuje misao Lava Tolstoja da su 'aforizmi najbolja forma za iznošenje filozoskih misli'", kazao je Ršumović i dodao da autor poseduje umeće da ceo roman ispriča jednom rečenicom.

Mrakić je rođen 1979. godine u Rumuniji i završio je Srpsku teoretsku gimnaziju "Dositej Obradović" u Temišvaru, gde je diplomirao istoriju 2001. godine na Zapadnom univerzitetu. Jedan je od urednika nedeljnika na srpskom jeziku "Naša reč". Objavio je dve zbirke pesama i zbirku aforizama, a zastupljen je i u više antologija pesama u Srbiji.

Dobitnik je nagrade "Radoje Domanović" Udruženja književnika Srbije za najboljeg srpskog satiričara dijaspore 2005. godine.

Prevodi sa rumunskog i srpskog jezika.

Nagrada, koja se dodeljuje od 1995. godine, piscima mlađim od 35 godina, u znak sećanja na satiričara i novinara "Politike" Vladimira Bulatovića Viba, sastoji se od diplome, bronzanog reljefa sa Vibovim likom i novčanog iznosa od 50.000 dinara.

Izvor: Tanjug


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic