i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Informacije

 

Promocije, prikazi, nagrade...


SATIRA FEST 2011.

Ovogodišnji Satira fest počeće polaganjem cveća delegacije Beogradskog aforističar­skog kruga na spomen bistu najvećeg srpskog satiričara Radoja Domanovića na Kalemegdanu u četvrtak, 6. oktobra u 17,45 časova.

Veče na kojem će autori kazivati svoje aforizme počeće istog dana u 19 časova u velikoj sali Gradske opštine Stari grad, ulica Makedonska 42. Manifestaciju će otvoriti državni sekretar u Ministarstvu vera i dijaspore Miodrag Jakšić.

Satira fest 2011. posvećen je osamdesetoj godišnjici rođenja Vladimira Bulatovića Viba i odvija se pod sloganom "Vi(b) i mi". O velikom srpskom satiričaru govoriće književnik Bane Jovanović.

Na manifestaciji učestvuje 35 satiričara iz Srbije, Crne Gore, BiH, Slovenije, Rumunije i Makedonije. Umetnički savet Satira festa učesnike je odabrao na konkursu na kojem je učestvovalo više od stotinu autora iz celog regiona.

Nagradu za najbolju priču, po odluci žirija na čijem čelu je bio Slobodan Simić, dobio je Raša Papeš iz Kragujevca, a autor najbolje pesme je Rastko Zakić iz Beograda.

Žiri, čiji je predsednik Aleksandar Baljak, nagradu "Vuk Gligorijević" dodeliće autoru najboljeg aforizma izgovorenog na Satira festu.

Upravni odbor Beogradskog aforističarskog kruga odlučio je da priznanja za ukupan doprinos satiri dodeli književniku Vitomiru Teofiloviću i književnom kritičaru prof. dr Ratku Božoviću.

Priznanje "Zlatni krug", za doprinos satiri u svetu za 2011. godinu dobili su: Vladimir Šojher iz Rusije (za "Antologiju mudrosti", objavljenu u Moskvi), Džejms Giri iz SAD (za "Antologiju najboljih svetskih aforističara", objavljenu u Njujorku), Dan Kostinaš iz Rumunije (za prevod srpskih aforizama na španski jezik), Goran Mrakić iz Rumunije (za prevod srpskih aforizama na rumunski i rumunskih na srpski), Franci Čeč iz Slovenije ("Antologiju srpskog aforizma" na slovenačkom) i Vasil Tolevski iz Makedonije (za "Antologiju balkanskog aforizma" i antologiju "Naši prijatelji" - srpski aforizmi na makedonskom jeziku).

Specijalne plakete Beogradskog aforističarskog kruga za afirmaciju i popularizaciju satire biće dodeljne časopisu za satiru "Etna" i glavnoj urednici Vesni Denčić iz Beograda (za deset godina postojanja), Danima humora i satire iz Pljevalja (za 25 godina postojanja), sedmičniku za humor i satiru "Stršel" iz Sofije (za 65 godina postojanja), emisiji "Čivijaška vrteška" koja se emituje na Radio Šapcu (za 15 godina postojanja), Sektoru za izdavačku delatnost Saveza Srba u Rumuniji (povodom 20 godina postojanja) i elektronskom izdanju časopisa "Ošišani jež" i uredniku Dušku M. Petroviću, (povodom 75 godina od izlaska prvog štampanog broja).

Na Satiru festu biće predstavljen zbornik aforizama sa prethodna tri festivala - 2008, 2009 i 2010. godine, koji je priredio i objavio Beogradski aforističarski krug.

Konferencija za novinare na kojoj će biti najavljena manifestacija biće održana u Skupštini grada Beograda u utorak, 4. oktobra u 11 časova.

Tom prilikom biće promovisan plakat Satira festa 2011, rad autorskog tandema Toše Borkovića i Bojana Ljubenovića.

Voditelj Satira festa biće Dragutin Minić Karlo.

Organizacioni odbor smotre najboljih satiričara regiona čine: Aleksandar Baljak, Dušan Puača, Dragutin Minić Karlo, Slobodan Simić, Bojan Ljubenović i Aleksandar Čotrić.

Ulaz na smotru satiričara iz šest zemalja regiona je besplatan.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva i Ministarstvo vera i dijaspore.

BEOGRADSKI AFORISTIČARSKI KRUG

Karikatura - Milorad Rankov


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic