IN-OUT
 
 
 

 

 


CRTAM,

PIŠEM,

DIŠEM!

Uređuje
Aleksandar Čotrić


ETNICA, BROJ 26


ZANIMLJIVI BUKVAR

U izdanju "Evropskog pokreta prijateljstva" (Beograd, 2018), nedavno se pojavila jedna poučna i zabavna knjiga. Reč je "Zanimljivom bukvaru sa istorijskom čitankom za decu u rasejanju", koji su osmislili i priredili književnici Bojan Ljubenović i Aleksandar Čotrić.

Kao što sam naslov sugeriše knjiga se sastoji iz dva dela - prvi čini bukvar koji će mališanima na jednostavan i zanimljiv način pomoći da nauče štampana i pisana slova ćirilice, a - drugi predstavlja jedinstvenu istorijsku čitanku iz koje će đaci naučiti osnovne pojmove o Srbiji i njenim velikim i značajnim ljudima.

– Potrudili smo se da duhovitim pesmama i aforizmima učenje azbuke učinimo zanimljivim i lakim. Ja sam napisao trideset pesmica, za svako slovo po jednu, dok je kolega Čotrić izdvojio isto toliko svojih aforizama. Bukvar otvaramo pesmom "Domovina se brani lepotom" Ljubivoja Ršumovića.

Drugi deo knjige, tačnije istorijska čitanka, počinje tekstom himne Srbije, mapom Srbije, rodoslovom Nemanjića, Obrenovića i Karađorđevića da bismo potom za svako slovo predstavili odgovarajuće istorijske ličnosti i geografske pojmove i približili ih deci. Zanimljivo je što među srpskim velikanima nisu samo oni iz prošlosti, već su i proslavljeni teniser Novak Đoković, NBA košarkaš Nikola Jokić, odbojkaši braća Vladimir i NIkola Grbić i mnogi drugi sportisti, osvajači medalja sa Olimpijada i svetskih i evropskih prvenstava, kao i glumci, naučnici, pisci za decu… Dakle, svi oni kojima se ova zemlja može podičiti – objašnjava Bojan Ljubenović, jedan od autora ove knjige.

Zanimljivi bukvar namenjen je prevashodno mališanima u inostranstvu koji žele da nauče jezik svojih roditelja i predaka i saznaju što više o istoriji, geografiji, kulturi i običajima zemlje iz koje potiču, međutim, mogu ga koristiti i deca koja žive u Srbiji. Knjiga je interaktivna, pa će deca u njoj moći da vežbaju pisanje štampanih i pisanih slova, rešavaju ukrštenice i zanimljivi kviz, kao i da napišu sastav na temu "Zašto volim Srbiju" i pošalju razglednicu onima koje vole.

– Mislim da je ovo jedna od onih knjiga koju će porodice čuvati i nakon što im deca nauče da čitaju i pišu, jer se na jednom mestu nalazi zaista obilje podataka o Srbiji, njenoj dalekoj istoriji, ali i u sadašnjem vremenu. Verujemo da će knjiga biti korisna školama srpskog jezika u dijaspori, ali i u Srbiji, podjednako učiteljima tako i đacima – kaže Ljubenović.

Knjigu je ilustrovao naš čuveni i širom sveta nagrađivani karikaturista Tošo Borković.PESME

Vrana gače,Vrana gače,
kokoš kokodače,
krava riče,
ćuran pućpuriče.

Guska kriče,
krmača guriče,
golub guče,
mačka mijauče.

Kos zvižduka,
kukavica kuka,
krešti svraka
od jutra do mraka.

Svi psi laju,
kurjaci urlaju,
sove huču
a ćukovi ćuču.

Klikće žunja
jasenu iz gunja,
krekću žapci,
čavrljaju vrapci.

Zuji osa
Zori oko nosa,
cvrčak svira
usred noćnog mira...

Momčilo Tešić

PROTESTNA PESMA

Kakav je to život,
sve na moju štetu?!
Zabranila mama
da jedem paštetu.

Ishrana se menja.
Novost na meniju.
Sad umesto pice
pravi boraniju.

Hamburgera nema.
Spanać vrlo važan.
Od njega ćeš, kaže,
biti zdrav i snažan.

Ma šta ona misli?
E, nije u pravu!
Zar na kozu ličim
pa da jedem travu?

Ovome nek uči
moju sestru mlađu.
Objavljujem svima:
Stupam u štrajk glađu!

Pa onako besan,
bez hrane i vode
odjurim u krevet
zbog dijete stroge.

Al’ se brzo javi
moja tiba lepa.
Dobro bi mi došla
sad i šargarepa.

Tatjana Pupovac

DEČAK I PTICA

Dečak stoji kraj jedne jove
S očima punim sjaja
I umiljatim glasom zove
Odbeglog papagaja

Šta ćeš tu draga benice
Ti si sad moja ptica
Čeka te kriška lubenice
Najdraža poslastica

Vrati se šarenperko moja
Ne idi bilo kom
Čeka te ljuljaška tvoja
I kavez tvoj mali dom

Papagaj opijen zrakom
Sav se sa nebom stopi
I prnu za jednom svrakom
Koja mu pamet popi

Sa njom je deo jata
I sreće što ne bledi
U kavezu makar od zlata
Život mnogo ne vredi

Šireći šarena krila
Ptica u plavet ode
Ne vrede ni zlato ni svila
Ako nema slobode

Pero Solar

MAJMUNSKA BALADA

Učili smo teorije mnoge,
al u onoj Darvinovoj priči
kad se majmun propeo na noge,
počeo je čoveku da sliči.

Nisu lažna naučna otkrića,
majmuni su najsličniji nama.
Zašto da se stidimo tih bića
kada i njih rodila je mama?

Pametan je i sve radi vešto,
ponosim se što na njega ličim.
I iskreno, reći ću vam nešto
- ja sam majmun i time se dičim!

Kristina Anđelković

IRVAS I INDIJANCI

Irvasa Iku intervjuisaše
italijanski izveštači.
- Imate li ikakvih interesovanja? -
interesovaše ih.
- Itekako! - ispali Ika. - Izvrsno
imitiram Indijance?
- Indijance? - iznenadiše se
Italijani.
Irvas istupi i iksusno izvede
indijansku izviđačku igru.
- Izvanredno! - izjaviše izveštači
impresionirani imitacijom.
Intervju ispade izuzetan.

Bojan Ljubenović
(iz Zanimljivog bukvara)DUHOVITO I MISAONO

(O knjizi Rada Đergovića
"Školo moja, pređi na drugoga",
"Vitez", Beograd, 2017)

Aforizmi za decu kao podžanr naše aforistike poseduju umetničku i estetsku vrednost jednaku aforizmima za odrasle. Poslednjih godina aforistika za decu stoji rame uz rame sa satiričnim, književnim, filozofskim, didaktičim i moralističkim aforizmima.

Rade Đergović je jedan od najboljih i najproduktivniji pisaca aforizama za decu i mlade u našoj zemlji. Autor je nekoliko knjiga za najmlađe, a svakim novim naslovom potvrđuje stvaralački uspon i donosi nešto novo što obogađuje književnost za decu.

Rade Đergović zarazno prenosi na čitaoce svoj optimizam i životnu energiju. On ima potrebu da s drugima podeli unutrašnje osećanje radosti i zadovoljstva i da izmami osmeh i pojavu sjaja u očima. Svaki red koji Đergović suptilno ispiše nagoni na neobuzdanu veselost. Nema teme, pa i ona najturobnije, koja je bliska mališanima, a da je Đergović nije obradio na sebi svojstven urnebesno duhovit način. Bilo da su to - preobimno gradivo, roditeljski sastanci, bežanje s časova, pismeni zadaci, loše ocene, šaputanje, školske obaveze, raspust, ljubavni jadi, slobodne i sportske aktivnosti, uz Đergovićeve opaske, crtice, kalambure i zakčoljice na humoran način nadilaze se sve dečje nevolje. Naš autor se na pravi način približava i prilagođava duhu savremenog deteta, te tako govori i o mobilnim telefonima, društvenim mrežama, kompjuterima, računarskim igricama i drugim čudima savremene tehnologije koja su starijima sve dalja i nedostupnija, a mladima sve razumljivija i bliža. I dok neki pisci u mnogo rečenica uspevaju da ugnjave i umore decu, Đergović ih u samo nekoliko reči oraspoloži i opusti. On pri tome, kao iskusni pedagog i pisac, uvek dobro pazi da ne sklizne izvan staze književnog, misaono skladnog, odmerenog, razumljivog, primerenog dečjem uzrastu i prikladnog obrazovnim i vaspitnim standardima.

Aforizme Rada Đergovića odlikuju spontanost i iskrenost u izrazu, raznovrsnost oblika, bogatstvo tema i izražajnih sredstava, semantički obrti, tragalaštvo i posebnost, što im je obezbedilo visok umetnički nivo. Njegove kratke rečenice bude maštu i dovode do eksplozije oduševljenja. Njihovo značenje najčešće nije na površini, već u dubljem sloju do kojeg se dolazi intelektom i emocijom. Kako su Đergovićeve misli značenjski razuđene, te omogućavaju menjanje vizure čitaoca kako deca rastu i drugačije poimaju pročitano.

Stvaralaštvo ovog Šapčanina zadovoljava potrebu deteta za duhovitim, neočekivanim, ali i saznajnim i vaspitnim. Đergovićevo delo je inventivno i obavijeno aurom duhovitog i misaonog. Svaka rečenica je impregnirana porukom i poukom, koje su čas skrivene, čas vrlo jasne.

Rade Đergović u svojim aforizmima polazi od neposrednosti deteta i njegovog poimanja sveta. On ne računa ne dečju naivnost, već, naprotiv, na dečju inteligenciju, sklonost apstraktnom razmišljanju, promišljenost, dovitljivost i snalažljivost. U traganju za vrhunskom jednostavnošću Đergović gradi delo bez ulepšavanja i patetike, koje pritom podučava, opominje, ukazuje i podstiče.

Ako će neke knjige da probude ljubav prema čitanju kod dece, onda su to knjige Rada Đergovića. A učiniti samo jedno dete ljubiteljem pisane reči, i usrećiti samo jednog mališana ispisanim redovima, vredno je književničkog poziva. Rade je, međutim, pisac koji je zaslužan što su hiljade i hiljade dece počele da se druže s knjigama i što su u njima pronašle prijatelje za ceo život.

Aleksandar Čotrić

- 11 -